Tämä on virtuaalitalli.

Meistä

 

Ratsastuskeskus Eeva on vuoden 2019 alussa perustamani talli Etelä-Suomessa, jonka pääsääntöinen tarkoitus oli alkuun toimia ratsastuskouluna ja myyntitallina. Myyntitoiminta ei kuitenkaan napannut, vaan haikailin villiä nuoruuttaani kisahevosten parissa takaisin. Toiminta sai yllättävän käänteen, kun päätin perustaa ratsastuskoulun ohelle yksityistallin. Tilukset ovat laajat, eikä tilaa puutu. Nyt tallissa pyöriikin ratsastuskoululaisia ja valmennettavia yksityisratsukoita. Ja tylsäähän meillä ei ikinä ole!

Ratsastuskeskus Eeva sijaitsee Haapavedellä kaukana vilskeestä ja metelistä. Sitä ympäröi metsä ja muutama viihtyisä omakotitalo peltoineen. Keskustaan matka taittuu kuitenkin kohtuullisessa ajassa niin autolla kuin pyörälläkin. Sijainti suuremmassa mittakaavassa on suotuisa, sillä matkaa on etelään ja pohjoiseen saman verran, joten kisamatkojen yhteydessä on tullut nähtyä talleja ympäri Suomen.

-Eeva

”Lähdimme hevosten kanssa maastoon. Minä Valterin kanssa edellä Ritan tullessa perässämme Jalmarilla. Kuulin välillä satunnaisia ärähdyksiä takaani, kun Jalmari yritti ampaista mustikanvarvuille välipalaa syömään. Nauroin Ritalle, joka yritti saada ponin kiinnostumaan muustakin kuin ruuasta.
”Oltaisiin vain menty kentälle”, Rita sanoi.
”Voi kuule… Sinulla on täällä maastossa paljon kivempaa”, sanoin ja nostin laukan. En antanut Valterin mennä aivan niin lujaa kuin sillä pääsisi, koska Rita sai jo nyt mennä melkoista kyytiä Jalmarin kanssa. Takaani ei kuulunut enää mitään. Nautin auringosta ja viilentävästä tuulesta. Valter laukkasi pitkällä askeleella silloin tällöin yrittäen hieman kiihdyttää, mutta pidin vauhdin kohtuullisena. Lopulta minusta tuntui, että Jalmari oli mahdollisesti jo hyytynyt jonnekin matkan varrelle, ja hiljensin Valterin ravin kautta käyntiin. Katsoin taakseni ja näin Ritan kauempana laukaten edelleen meitä kohti.
”Älä tee tuota enää toisten!” hän sanoi päästyään taakseni. ”Tuntui, että sydän pysähtyy, kun Jalmari meni niin lujaa.”
”Minun ratsuni päästeli vasta puolella teholla.”
”Älä kuvittelekaan näyttäväsi täyttä tehoa.”

Katso tästä tallin pohjapiirros.

Tilat

Ratsastuskeskus Eevaan kuuluu kaksi tallirakennusta. Ratsastuskoulun käytössä on tallirakennuksista pienempi, jota kutsutaan nimellä Vanha talli. Se on rakennettu ”jo” edellisellä vuosisadalla, mutta loistaa edelleen huippukunnossa. Ennen ratsastuskoulun perustamista tallissa asui muutama Eevan oma yksityishevonen, jotka ovat nykyään ratsastuskoulun käytössä. Vanhaan talliin kuuluu 16 karsinaa, pesupaikka, varasto sekä tauko- ja varustehuone. Taukohuoneessa tallin asiakkaat voivat viettää aikaa ja odotella tunnin alkua.

 

Yksityisessä käytössä oleva tallirakennus on suurempi ja uudempi. Rakennusta kutsutaan nimellä Uusi talli. Rakennuksessa on yhteensä 20 karsinaa, mutta tallia ei pidetä ikinä aivan täynnä, jotta vieraileville ratsukoille on tilaa. Uuden tallin taukotilat ovat pienemmät kuin Vanhan tallin, eikä siellä juurikaan vietetä aikaa. Varuste- ja kuivaushuone on aina siisti ja järjestyksessä, eikä tavaroita jätetä käytön jälkeen lojumaan. Tästä rakennuksesta löytyy myös pesupaikka, sekä tallin takaa lantala ja kuivikevarasto.

Käytössä on tietenkin myös suurehko maneesi. Sinne mahtuu yhtäaikaa noin yhdeksän ratsukkoa, mutta se harvoin on niin täysi, koska tunneille otetaan yleensä vain kuusi ratsukkoa. Hätätapauksissa yksityisratsukko voi ratsastaa maneesissa itsenäisesti tuntien aikana. Maneesissa on katsomo ja hyvät tilat säilyttää esteitä. Ratsastuskenttä on heiman maneesia suurempi. Kentän laidalla on mukava katsomo ja estekatos. Sekä maneesi että kenttä ovat yksityisratsukoiden vapaassa käytössä, kun niissä ei järjestetä muuta ohjelmaa.

Maastoreittejä löytyy monipuolisesti. Useimmat ovat viihtyisiä kapeita polkuja, jotka mutkittelevat metsän siimeksestä järven rantaan, jossa voi uittaa hevosta. Matkan varrella on useampia leveämpiä hiekkateitä, joilla pystyy myös laukkaamaan. Yksi tallin ylpeyden aiheista on maastoesterata, joka sijaitsee metsän suojassa jalkaisin taitettavan matkan päässä tallin pihasta. Maastoesteitä löytyy pienistä tukeista jopa 120cm korkuisiin esteisiin. Kaikki esteet on rakennettu itse, ja edelleen esimerkiksi leiriläisten kesken rakennetaan uusia esteitä. Maastoesteradalla pidetään tunteja ja treenataan yksityishevosia. Se on yksityisratsukoiden vapaassa käytössä, mutta mukana täytyy aina olla jalkaisin vähintään yksi täysi-ikäinen henkilö. Lähes​ kaikki maastoesteet ovat siirrettäviä, joten talvisin myös maneesissa voidaan hypätä niitä.

Leiriläiset majoitetaan erilliseen rakennukseen nimeltä Huvila. Huvilassa on neljä neljän hengen huonetta, iso aula, keittiöm suihkut ja sauna. Huvilasta löytyy ajanvietteeksi televisio, elokuvia, lautapelejä ja kirjoja. Arkisin Huvila on suljettuna tallin asiakkailta, mutta erikoisluvilla siellä saa viettää yön. Työntekijöille ja yksityisratsujen omistajille se on aina avoin, ja Eevalta kyselemällä siellä voi yöpyä muutenkin.

​Hevoset tarhataan pienissä laumoissa ja tarvittaessa yksitellen. Tarhat ovat tilavia ja niiden siisteydestä huolehditaan aiva tarvittaessa. Tällä hetkellä käytössä on viisi tarhaa, mutta niitä saadaan aidattua helposti lisää.

Maisemia
Maisemia

press to zoom
Tallissa
Tallissa

press to zoom
Kesä
Kesä

press to zoom
Maisemia
Maisemia

press to zoom
1/8

Kuvat © AK

Henkilökunta

Eeva Kesola, 36

Tallinomistaja, jolta ei puutu pilkettä silmäkulmasta. Entinen kenttäratsastaja, nykyään ei kisaa yhtä tavoitteellisesti. Ikuinen unelmoija.

Sofia Oinanen, 22

Eevan pitkäaikainen tuttu, joka oli ennen Ratsastuskeskus Eevassa hevosenhoitajana. Nykyään tekee töitä epäsäännöllisesti.

Elviira Siniketo, 26

Osaava ratsastuksenopettaja, joka tunnetaan suorasanaisuudestaan.

Rita Leivo, 36

Vasta aikuisiälä hevosiin hurahtanut ratsastaja. Auttaa tallin arjessa ja hallintopuolella sekä vaikuttaa olevan läheinen Eevalle. Käy päivätyössä muualla.

Maaria Luukka, 20

Hevosenhoitaja, joka vielä etsii paikkaansa tallin porukasta. Omistaa hevosen Hille, joka asuu Uudessa tallissa.

Henri Attila, 47

Hevosmies, jota ei saa hevosen selkään. Omistaa osan kiinteistöstä ja tekee paljon huolto- sekä rakennustöitä.

Tallin henkilökuntaan ja muuhun väkeen pääset tutustumaan lisää foorumilla.